Pagina's
logo webwinkelkeur
0

Gratis verzending

Binnen Nederland vanaf €175 m.u.v. lengtetransport

30 dagen bedenktijd

Niet goed, geld terug! m.u.v. maatwerk

Advies nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies

Afhalen mogelijk

In onze showroom in Voerendaal

Home / Info en downloads

Info en downloads

Montageinstructies

Wilt je graag meer informatie bij het monteren van een product of onderdeel of kom je er simpelweg niet uit? Hier vindt je al onze montageinstructies en onze richtlijnen voor het opmeten van een product:

Overige downloads

Wat is RVS?

Roestvast staal of roestvrij staal?

RVS is een afkorting die staat voor "Roest- Vast-Staal" maar wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd. Deze naam is eigelijk niet juist omdat dit materiaal niet echt helemaal roestvrij is. Alleen edelmetalen zoals goud of platina zijn echt roestvrij. In Belgie wordt dit materiaal INOX genoemd.

RVS legering

RVS is een legering van hoofdzakelijk de volgende elementen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof, vaak aangevuld met molybdeen, titanium,mangaan, stikstof of silicium. Om van echt roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Door te legeren met andere elementen worden de eigenschappen van RVS gestuurd. Door het combineren met  de vele legeringselementen en in verschillende percentages zijn er tegenwoordig al meer dan 200 soorten RVS bekend .

Beinvloeden van de materiaal eigenschappen:

Stikstof:      Verhoogd de sterkte van roestvaststaal.
Zwavel:       Verbeterd, in combinatie met mangaan de verspaanbaarheid.
Koolstof:     Bepaald de hardheid maar komt de roestwerendheid niet ten goede.
Chroom:      Hoe hoger het chroomgehalte, hoe hoger de corosieweerstand.
Molybdeen: Molybdeen verhoogd de roestwerendheid . .

Soorten RVS

Er bestaan vele soorten RVS, speciaal ontwikkeld voor gebruik in de Offshore en chemische industrie waar het materiaal bestand moet zijn tegen de meest agresieve stoffen, temperaturen en weersinvloeden. We zullen ons hier alleen beperken tot de twee meest gebruikte types RVS voor interieur en exterieur.

RVS 304 bevat 18% chroom en 8% nikkel. Deze legering is in zachtgegloeide toestand niet-magnetisch en in koudvervormde toestand zwak magnetisch. RVS 304 wordt veel gebruikt voor interieur artikelen.

RVS 316 bevat 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen.Deze legering is door door de toevoeging van molybdeen meer corosiebestendig. Vooral in zure en zoute omgevingen zoals aan de kust, in zwembaden of onder de rook van Schiphol wordt het gebruik van RVS 316 aangeraden.

Toepassingsgebieden

Tegenwoordig is RVS niet meer weg te denken uit onze samenleving. Roestvast staal heeft een aantal kenmerken die het uitermate geschikt maken voor toepassingen in de bouw, renovatie, industie, interieur,  gezondheidszorg en aanverwante sectoren. De meest belangrijke kenmerken zijn:

• Modern, stijlvol en aantrekkelijk uiterlijk.
• Hygienisch en makkelijk te reinigen.
• Corrosiebestendig
• Bijzonder duurzaam
• Zeer onderhoudsvriendelijk
• Goed bewerkbaar
• 100% recyclebaar.

Duurzaamheid

Roestvast staal is een van de meest duurzame metalen en heeft een gunstig milieuprofiel mede omdat het in grote hoeveelheden wordt gerecycled. Omdat Roestvast staal als grondstof dient voor tal van producten draagt dit materiaal een aanzienlijkle bijdrage aan de duurzaamheid van deze producten. Bij RVS Land worden reststukken dan ook geen afval genoemd maar UITVAL.

Wat maakt roestvast staal roestvast?

Het chroom in de legering, vormt onder invloed van zuurstof een ondoordringbaar "passieve laag". Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen inwerking van zuurstof en verontreinigingen waardoor roestvorming kan ontstaan. Bovendien heeft roestvast staal de unieke eigenschap dat het zich onder invloed van voldoende zuurstof zelf herstelt als het beschadigd raakt. Zo af en toe schoonmaken met een goed onderhoudsproduct voor RVS is voldoende om roestvast staal er zelfs na jaren nog mooi en glanzend uit te laten zien.  Dit verklaard  d  ddd

Soorten corrosie

Putcorrosie:   Roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig voor chloor. Zwembadwater, bleekwater en zoutzuur zijn zeer agressief op roestvast staal. Putcorrosie is het verschijnsel waarbij zich putjes in het oppervlak vormen. Als bijvoorbeeld RVS 304 in contact komt met zwembadwater, dan zal het chloor plaatselijk de beschermende chroomoxidelaag aantasten. Er ontstaat dan het begin van een ondiep putje, waar zich weer meer chloorionen verzamelen, waardoor de aantasting op die plaats doorgaat en het putje dieper wordt. Uiteindelijk ziet het materiaal er grotendeels gaaf uit, maar met een aantal putjes over het oppervlak.

Spleetcorrosie:   Deze vorm van corrosie treedt op in spleten en overgangen warin geen zuurstof kan doordringen. Doordat het zuurstof op die plaatsen niet ververst wordt zal er hier een ophoping van zouten (vooral chloriden) ontstaan. Deze zouten zullen de oxiodehuid beschadigen. Door het ontbreken van voldoende zuurstof kan de zich de zelf beschermende oxidehuid niet herstellen met alle gevolgen van dien.

Contactcorrosie:   Contactcorrosie ontstaat wanneer RVS in contact komt met een ander, minder edel metaal. Het minst edele metaal zal door het potentiaalverschil versneld gaan oxideren. Het wordt dan ook ten zeerste aangeraden om RVS altijd met RVS bevestigingsmaterialen te bevestigen.

Intercristlalijne corrosie:   Dit is één van de meest gevreesde verschijnselen van aantasting bij RVS. Deze corrosie kan bij vrijwel alle soorten roestvaststaal optreden na een verkeerd toegepaste warmtebehandeling zoals het niet correct behandelen van lasnaden en lasverkleuringen na het lassen.

Besmettingscorrosie of vliegroest:   Dit is de meest bekende en tevens onbegrepen vorm van corrosie op roestvast staal. Besmettingscorrosie wordt in de volksmond ook wel "Vliegroest" genoemd. en ontstaat door kleine staaldeeltjes die op een roestvast staaloppervlak terechtkomen of neerdwarrelen. De toetreding van zuurstof wordt op die plaatsen belet zodat het metaaloppervlakte plaatselijk actief wordt. De metaaldeeltjes kunnen bv afkomstig zijn van gereedschappen zoals zagen, vijlen, staalborstels of vonkenregen van een slijpschijf of slijpsteen. Ook rondom woningen in de nabijheid van naast het spoor hebben verhoogd risico voor vliegroest op hun roestvast staal. Zodra men vliegroest ziet ontstaan is het zaak om dit direct te verwijderen Dit kan met een sopje en een goede RVS reiniger. Roestvast staal wat al ernstig is aangetast dient men adequaat te poetsen, beitsen en passiveren.

Oppervlaktebehandelingen van roestvast staal:

Om RVS zijn mooie en karakteristieke  uiterijk te geven zal het materiaal na zijn productie  één of meerdere oppervlaktebehandelingen moeten ondergaan. De meest bekende worden hierna kort beschreven.

Slijpen: Deze oppervlaktebehandeling wordt veel toegepast bij rvs voor huishoudelijk gebruik zoals trapleuningen, deurgrepen, gordijnroedes, ventilatieroosters, koelkasten, keuken achterwanden, deurbeslag en hekwerken. Slijpen is het met schuurlinne schuren van het roestvast staal oppervlakt, waardoor dit een "gematteerd" oppervlakte krijgt. Slijpen wordt ook vaak "borstelen" genoemd. Dit is overigens onterecht omdat dit met een ander schuurmiddel wordt bereikt. De gardatie van een geslepen oppervlakte wordt aangetoond met de korrelgrootte van het schuurmidddel. Bv: K320 of K240

PolijstenBij polijsten wordt het roestvast staal oppervlakte glanzend en glimmend afgewerkt. Dit heet "hoogglans". Polijsten kan op 2 manieren: Mechanich en Electrolytisch. Bij mechanisch polijsten wordt het opervlakte achtereenvolgens geslepen met een steeds kleinere korrelgrootte tot er een hoogglans ontstaat. Electrolytisch  polijsten gebeurt d.m. van een electrolytisch procedure met chemicalien die de kleinste oneffenheden op het oppervlakte verwijderen. Hierdoor ontstaat er een bijzonder glad oppervlakte waardoor het materiaal ongevoelig wordt voor verontreinigingen en daardoor makkelijk te reinigen. Deze oppervlaktebehandeling wordt dan ook meestal toegepast op medische apparatuur en gereedschap. 

Beitsen: Tijdens het lassen van roestvast staal zal door de hoge temperatuur ter plaatse verkleuring optreden. Tevens zal op en om de lasnaad het chroomgehalte verminderen. Door een lager chroomgehalte wordt de corrosieweerstand kleiner. Beitsen is het proces dat, d.m.v. zuren, gebruikt wordt om lasverkleuringen, waar het chroomgehalte verminderd is van het oppervlak te verwijderen.

Passiveren: Passiveren is het herstellen van het ondoordringbaar laagje na het reinigen door b.v het beitsen. Na het beitsen zal het roestvast staal zich m.b.v. zuurstof zich doorgaans zelf passiveren. Om dit proces te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de pasivatielaag zich sneller ontwikkeld en tevens voldoende dik wordt zal men het roestvast staal met oxyderende zuren moeten behandelen.

Reinigen en onderhoud van roestvast staal

RVS is in tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht niet altijd en in alle omstandigheden `roestvast`. Er bestaan meer dan 200 soorten die allen hun eigen roestvast bereik hebben.  Roestvast staal moet worden gereinigd om het mooie uiterlijk en een goede corrosiebestendigheid te behouden.

Bij roestvast staal wat zich binnen in een gebouw bevind in droge omstandigheden is het corrosierisico gering. Het reinigen van het roestvast staal dient dan ook alleen uit het oogpunt van uiterlijk of hygiëne gedaan te worden. Om het roestvast staal te reinigen dient men gebruik te maken van een goede RVS cleaner. Dit rvs reinigingsmiddel kan men aanbrengen d.m.v. een doek en moet worden uitgewreven tot het oppervlakte schoon is. De RVS cleaner laat tevens een beschermende laag achter.

Mochten er zich op de oppervlakte vervuilingen bevinden zoals zand en stof resten dan dienen die van tevoren met water verwijdert te worden daar er anders krassen kunnen gaan ontstaan. Als het oppervlak droog is kan men reinigen met RVS cleaner.
Schoonmaakmiddelen die men absoluut moet vermijden zijn: zoutzuurhoudende middelen, chloorbleekloog, oplossingen voor het reinigen van zilver, schuursponsjes van niet roestvast staal en harde schuurpoeders .  

Bronnen

Wickepedia, Euro Inox, Vakblad Roestvast Staal
Photo

Gratis verzending

Binnen Nederland vanaf €175 m.u.v. lengtetransport

30 dagen bedenktijd

Niet goed, geld terug! m.u.v. maatwerk

Advies nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies

Afhalen mogelijk

In onze showroom in Voerendaal